Enviar 1Mb en SMS val mes de 1000 €

En una pràctica per al màster de Software lliure de la Uoc, vam haver de parlar de tecnologies obsoletes. Jo, vaig escollir el SMS, per a criticar-ne el seu preu, que segueix estancat des de fa anys.
A continuació us copio el text de la resposta en qüestió, a veure que us sembla!

Personalment m’agradaria parlar de la tecnologia SMS (short message service) sobretot per a tractar-la com a un complement a la xarxa telefònica mòbil.

Si bé ha estat una eina revolucionaria en els últims temps, val a dir, que amb les noves xarxes de comunicació mòbil i les noves tarificacions d’aquestes i el gran avenç en accés a Internet, fan del SMS un dels sistemes més cars per a transferència de dades.

Sabem que un SMS ens permet enviar fins a 160 caràcters. Segons els estàndards inicials, el pes de cada un dels caràcters era de 7bits (alguns models nous, ja utilitzen Unicode i el pes arriba als 16 bit). Amb això, deduïm ràpidament que un SMS (en el millor dels casos) pot arribar a tenir un pes de:

160 x 7 = 1120 bits (140 bytes)

Si ens basem en un preu de SMS estàndard (sense promocions ni ofertes) aquest es normalment de 0,15 cèntims d’euro (25 de les antigues pessetes). Amb un petit càlcul, podem saber el preu del MB amb un SMS (en el millor dels casos, quan usem els 160 caràcters) i veure que son uns preus desorbitats, que amb la tecnologia actual i les noves tarifes de dades mòbils el SMS acaba sent una tecnologia ja desfasada i mal utilitzada.

Per exemple, si volguéssim enviar un MegaByte d’informació

1 SMS son 1120 bits –> 0,000133514 MB

a un preu de 0,15cts podem saber que el preu de 1Mbyte de transferència de dades en SMS surt al preu de

0,15 / 0,000133514 ≈ 1123,477687733 € el Mbyte

  • Tot això, sense tenir en compte que si s’utilitza per a dades, necessitarem també uns capçaleres de definició i control d’error dels paquets, per tal de controlar els errors, cosa que ens reduiria una mica mes els bits “aprofitables” enviats i augmentaria encara més el preu.

Tenint en compte les noves tarifes per a la nova xarxa 3g o fins i tot amb GPRS, que en els pitjors dels casos van des de:

  • 200 Mb de transferència per 20 – 25 €

fins a:

  • tarifes plana mensual des de 10 €.

Veiem que el SMS conserva uns preus altament desorbitats i que com a tecnologia ja no es innovadora, si no que ens ofereix molt menys del que ja ens podem permetre amb les noves capacitats de les xarxes de dades mòbils.

Fonts:

ALERTA: Càlculs propis, fets en funció de les dades recollides en les fonts.

Alhora tots els calculs son molt a “grosso modo” senzillament per fer-nos una idea global de que el SMS es car!

2 respostes a «Enviar 1Mb en SMS val mes de 1000 €»

  1. Caram, i segurament deu ser un dels mitjans més utilitzats per a molts usuaris de telefonia mòbil. Potser per això no redueixen preus.

    Un text molt interessant.

Deixa un comentari